- Se alle bidragsydere Her

Hele verden samlet på ét ta’ selv-bord

Kulturfest-buffet’en i Houlkærhallen var i år flyttet til hallens cafeteria, hvor bydelsmødrene selv stod og øste op på tallerkenerne. Det gav betydeligt mere ro over spisningen, end tilfældet var i 2016, konstaterer arrangørerne.

Kulturfest-buffet’en i Houlkærhallen var i år flyttet til hallens cafeteria, hvor bydelsmødrene selv stod og øste op på tallerkenerne. Det gav betydeligt mere ro over spisningen, end tilfældet var i 2016, konstaterer arrangørerne.

Kulturfest i Houlkær bød igen i 2017 på kulturelle indtryk fra mange forskellige verdenshjørner

Tjetjensk, thailandsk, arabisk og kurdisk mad. Somaliske pirogger. Sød afrikansk kage til kaffen – og masser af brød og salat fra forskellige himmelstrøg.
Endnu engang kunne børn og voksne i Houlkær glæde sig over at blive præsenteret for et sandt overflødighedshorn af eksotiske lækkerier, da Initiativgruppen Houlkær og Bydelsmødrene i Viborg fredag 8. september inviterede til ”Kulturfest” i Houlkærhallen.
Om det kan tilskrives de moderat forhøjede billetpriser, det regnfulde sensommervejr eller noget helt tredje fortaber sig i det uvisse.
Kendsgerningen er, at antallet af festdeltagere skønsmæssigt endte med at blive lidt lavere end i 2016, da Kulturfesten havde premiere.
– Dengang var vi omkring 275. I år ender vi vel på cirka 250 – men det er også helt fint.
– Kulturfesten er lige så stille ved at finde sit leje, og også i denne omgang synes jeg overordnet, vi kan glæde os over et rigtig flot fremmøde, vurderer formand for Initiativgruppen, Henrik Søgaard.
Én stor familie
Forud for Kulturfesten ligger et omfattende planlægningsarbejde – og en hulens masse arbejdstimer i køkkenregionerne.
Op mod 25 bydelsmødre fra snart sagt alle hjørner af verden var umiddelbart efter sommerferien samlet til møde for at planlægge menuen og forberede indkøbene til den imponerende buffet.
Op til Kulturfesten blev der gruppevis kokkereret på højtryk søndag, torsdag og fredag, og i den somaliske madgruppe blev klokken 1 natten til fredag, før den sidste af i alt 300 pirogger var færdigbagt.
– Det var hårdt arbejde – men det var også rigtig sjovt, konstaterer en af de somaliske bydelsmødre, Isho Hassan, med et stort smil på læben.
Som co-forkvinde for Bydelsmødrene i Viborg har palæstinensisk fødte Hasna Fahoum haft nok at se til med at organisere og koordinere, men så meget mere glæder hun sig over det færdige resultat af det mellemfolkelige samarbejde ved kødgryderne.
– Sammenlignet med sidste år har vi i denne omgang været bedre til at få arbejdsopgaverne delegeret ud, så alle er blevet involveret på lige fod.
– Der er virkelig blevet knoklet med madlavningen. Alle har taget stort ansvar, og vi har i hele processen stået sammen som én stor familie, fremhæver en synligt stolt og tilfreds Hasna Fahoum.

Glade syriske børn
Underholdningen til Kulturfesten var i år lagt i hænderne på én af de nye Bydelsmødre i flokken, Sultana Hamid.
Sammen med sin familie kom hun for to år siden til Viborg som flygtning fra det borgerkrigshærgede Syrien, og med en baggrund som musiklærer i hjemlandet har hun i dag samlet en lille flok syriske børn omkring sig.
De 12 syriske drenge og piger i alderen syv til 13 år mødes fast hjemme hos Sultana for at spille skuespil, modtage instrumentalundervisning og synge sange på arabisk og – på sigt – også på dansk.
– På den måde holder vi sammen fast i minderne om dengang, vi havde et godt og fredeligt liv i Syrien – og samtidig får børnene også bearbejdet nogle af de voldsomme oplevelser, de hver især har haft i forbindelse med borgerkrigen og flugten her til Danmark.
– For hver gang vi mødes, synes jeg, jeg kan fornemme, at børnene bliver gladere og gladere og får større og større tro på sig selv.
– Og børnene giver da også selv udtryk for, at de sætter pris på at mødes – og at de gerne vil fortsætte med at samles omkring musik og teater, fortæller Sultana Hamid.
Sultana og hendes unge dramatrup har tidligere i år optrådt i Houlkær Kirke med deres rørende, ordløse forestilling om dagliglivet i Syrien, borgerkrigens brutale indtog, flugten i båd over Middelhavet og den store lettelse, de følte, da de som flygtninge endelig nåede i sikkerhed i Danmark.
Ved den lejlighed gjorde dramaet – og den ledsagende, stemningsfulde musik – et stort følelsesmæssigt indtryk, og mange i kirken havde svært ved at holde tårerne tilbage.
I Houlkær Hallen fredag 8. september var arbejdsvilkårene sandt at sige noget mere vanskelige for de syriske børn og deres entusiastiske instruktør.
Teknikken drillede ubarmhjertigt, og en stor hal med boldspillende børn i baggrunden var vel heller ikke ligefrem den ideelle ramme om en gribende forestilling om liv og død.
I Initiativgruppeformand Henrik Søgaards øjne kan det dog på ingen måde overskygge helhedsindtrykket af endnu en vellykket kulturfest i Houlkær med input fra mange forskellige verdenshjørner.
– Sidste år var det dansk folkedans, der fyldte mest i underholdningsprogrammet. I år blev det drama og sang fra Syrien, og så må vi ellers se, hvad vi kan finde på til næste år.
– Kulturfesten er under alle omstændigheder kommet for at blive, og en foreløbig konklusion er i hvert fald, at det i år lykkedes os at få betydeligt mere ro på spisningen ved at placere buffet’en i hal-cafeteriet og lade bydelsmødrene selv stå for at øse op på tallerkenerne.
– Den erfaring må vi huske at tage med os til 2018, bemærker en alt i alt veltilfreds Initiativgruppe-formand.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.