- Se alle bidragsydere Her

Anderledes møde med Leonard Cohen

Sjældent er et splinternyt flygel blevet udforsket og udfordret, som det var tilfældet i Simon Toldams Leonard Cohen-inspirerede koncert i auditoriet på Viborg Gymnasium og HF.

Kønsløst og gennemsnitligt var det i hvert fald ikke, da jazz-pianist Simon Toldam 17. februar fortolkede Leonard Cohen på Viborg Gymnasium og HF

Spændende. Stemningsfyldt. Mærkeligt. Melankolsk. Og – i kortere passager – også smukt og melodiøst.
Hver enkelt af de knap 70 tilhørere i auditoriet på Viborg Gymnasium og HF kan garanteret føje yderligere et par personlige sanseindtryk og kommentarer til.
For uinteressant, kønsløs og gennemsnitlig – det var den i hvert fald ikke: Mandagens Leonard Cohen-inspirerede koncert med jazz-pianisten Simon Toldam.
Arrangementet 17. februar, som i øvrigt markerede Simon Toldams koncertdebut i Viborg, indgik som et led i den årlige, landsdækkende Vinterjazz-festival – og for gymnasiet i Houlkær var den samtidig en lejlighed til at tage et helt nyt flygel i brug.
Flygelet ankom så sent som tre timer inden koncerten, kunne uddannelsesesleder Lise Nygaard Markussen fortælle i sin introduktion til ”Impressions of Leonard Cohen”-arrangementet.
Og sjældent er et splinternyt flygel vel i den grad blevet udforsket og udfordret som i Simon Toldams timelange, non-stop-fortolkning af Leonard Cohens musikalske univers.

Efter koncerten var der mulighed for at publikum kunne stille spørgsmål til aftenens solist om hans utraditionelle – og meget frie – fortolkning af Leonard Cohen og dennes musikalske univers.

Der blev spillet på strenge, som var flyglet en camoufleret harpe. Der blev arbejdet intenst med de sorte tangenter, som var flyglet et andet rytmeinstrument. Og undervejs blev der så sandelig også foretaget nogle dramatiske, musikalske spring – bogstaveligt talt lige fra den ene til den anden ende af toneskalaen.
Ind imellem kunne man også – med lidt god vilje – genkende et par strofer fra ”Halleluja” og andre gode, gamle Leonard Cohen-hits, men som helhed var det nok snarere Per Nørgaard end Leonard Cohen, man tænkte på, når man som tilhører sad og lyttede til Simon Toldams improvisationer over et udpluk af Cohen-kompositioner.
– Jeg har bevidst valgt ikke så meget at fokusere på selve sangene, men mere på Leonard Cohens overordnede, kunstneriske sigte. På en enkelt figur, akkord, impuls eller stemning i en sang – og på den store tålmodighed og disciplin, der går som en rød tråd gennem hele Cohens musikalske virke.
– Personligt har jeg aldrig før prøvet at dykke så dybt ned i en anden kunstners liv og musikalske univers – og det har virkelig været enormt inspirerende, lød det fra Simon Toldam selv, da koncerten var slut, og et nysgerrigt publikum fik lejlighed til at stille spørgsmål til aftenens solist.
Dagen inden koncerten i Viborg havde Simon Toldam optrådt ved endnu et ”Impressions of Leonard Cohen”-arrangement på Herning Gymnasium.
Tre andre unge pianister: Søren Kjærgaard, Jeppe Zeeberg og Jacob Anderskov tager i forbindelse med Vinterjazz-festivalen hhv. Alice Coltrane, George Harrison og Radiohead under kærlig behandling, og alt i alt byder programmet for den knap tre uger lange, landsdækkende jazz-festival på flere end 450 koncerter fordelt over hele landet.

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.