- Se alle bidragsydere Her

Søren Kirkegaard udsat for comedy

Med sit tempofyldte og tankevækkende comedy show var Claus Damgard med til at gøre Søren Kierkegaards kringlede tankegang – i hvert fald nogenlunde - forståelig for et par hundrede nutids-viborgensere.

Omkring 200 tilhørere i Houlkær Kirke blev på et par timer lidt klogere på sig selv, på medmenneskene – og på livet som helhed

Der er mennesker, der har brugt et helt voksenliv på at forsøge at forstå den store danske tænker, Søren Aabye Kierkegaard.
Claus Damgaard, som tirsdag 17. september fortolkede Søren Kierkegaards kringlede tankegang og forfatterskab i et tempofyldt og tankevækkende comedy-show i Houlkær Kirke, har personligt viet de seneste 12 år af sit liv på at ”fortabe sig i Søren Kierkegaards univers” – i bestræbelserne på at gøre det tilgængeligt – og anvendeligt – for menigmand i 200 året for Søren Kierkegaards fødsel.
Og på den baggrund vil det naturligvis også være halsløs gerning at kaste sig ud i at gengive Søren Kierkegaards tanker om livet og døden i en artikel som denne på Houlkærportalen….

Hvordan man holder fast i sig selv og sin egen personlige integritet i en dagligdag, hvor man konstant bombarderes med færdigpakkede løsninger på snart sagt alle livets udfordringer. Allerede for 150 år siden var det ifølge Claus Damgaard tanker, der optog Søren Kierkegaard.

Om det så – som Claus Damgaard indledningsvis formulerede dét – havde været hele den samlede ”Viborg Intelligentsia”, der havde været forsamlet i kirkerummet i Houlkær, var der formentlig ingen, der havde forstået comedy show’et og dets mange Kierkegaard-citater helt til bunds.
Omvendt er der nok heller ikke ret mange af tilhørerne til Claus Damgaards humoristiske udlægning af Søren Kierkegaards forfatterskab, som ikke gik hjem fra aftenen med en lidt større indsigt i sig selv, medmenneskene – og i livet som helhed.
”Den, der hverken er varm eller kold, er en modbydelighed”. Og ”døden – den uendelige humorist”.
Løsrevet fra deres sammenhæng giver den slags citater ikke ret megen mening, men udlagt af Claus Damgaard var de med til at tegne billedet af en tænksom sjæl, som allerede for 150 år siden var i stand til at definere en lang række af de eksistentielle problemstillinger, vi som nutidsdanskere stadig står over for.
Herunder ikke mindst spørgsmålet om, hvordan man holder fast i sig selv og sin egen personlige integritet i en dagligdag, hvor man konstant bombarderes med færdigpakkede løsninger på, hvordan man skal reagere i denne og hin livssituation.

Så popsmart som muligt – uden at gå på kompromis med indholdet. Sådan betegner Claus Damgaard selv sin egen indgang til Søren Kierkegaards tankeunivers.

Kirkegaard comedy show’et med titlen ”Med kvinden kom spasen ind i verden” var arrangeret af de seks bykirker i Viborg – som et fælles indslag i forbindelse med Viborg Festuge.
Omkring et par hundrede tilhørere kvitterede ved at dukke op, og det betød, at der indledningsvis måtte en større ”stoleleg” til, før alle var bænket, så de kunne få det fulde udbytte af Claus Damgaards ”popsmarte” – men alligevel dybt loyale – Søren Kierkegaard-fortolkning.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.