- Se alle bidragsydere Her

Selvfølgelig skinner solen “Øst for Paradis”

Omkring 80 glade vandrere i alle aldre deltog i den 5,3 km lange spadseretur fra Houlkær til Tapdrup. Se mange flere billeder fra turen i bunden af denne artikel.

Omkring 80 glade vandrere deltog i den officielle indvielse af natursti fra Houlkær til Tapdrup

Palleshøje Mose, Taphede og Store Mandshøj.
For mange i Houlkær – og for den sags skyld også i Overlund, Bruunshaab og Tapdrup – er det garanteret ikke stednavne, der klinger særlig bekendt.
Men det kommer de måske til i fremtiden, efter at der lørdag 17. august var officiel indvielse af ”Natursporet Øst for Paradis”, som forbinder kirkerne i Houlkær og Tapdrup med en 5,3 km lang natursti, som undervejs fører gennem gamle tørvemoser, langs bølgende marker og forbi gamle gravhøje fra yngre stenalder.
Vejrudsigterne lovede i forvejen ikke specielt godt – men hvis ikke solen skulle skinne ”Øst for Paradis” – ja, hvor skulle den så i grunden kaste sine stråler.
Kendsgerningen er, at vandrevejret var noget nær optimalt, da tidspunktet for den officielle indvielse af ”Natursporet Øst for Paradis” endelig oprandt – og omkring 80 glade vandrere i alle aldre kvitterede ved at møde op ved Houlkær Kirke og deltage i sensommer-spadsereturen.

På vejen til Tapdrup var der indlagt forskellige små ”foredrag”.
Peder Hansen fra Houlkær Menighedsråd lagde for med en kort gennemgang af Houlkær Kirkes historie. Vagn Olsen fra Dansk Vandrelaug orienterede på ”Skaldehøj” om gravhøjene i området – og vores historiske viden om dem. Naturvejleder Jann Ribergaard, Viborg Kommune, berettede om flora og fauna i Palleshøje Mose. Fhv. lærer, Erik Langvad, levendegjorde ved St. Mandshøj det blodige slag på Taphede i 1334, og vel fremme i Tapdrup viste menighedsrådsformand Aase Langvad rundt i Tapdrup Kirke og gav tilhørerne et spændende indblik i kirkens brogede fortid.
Som afslutning på den officielle del af programmet var der sammenkomst på det gamle baneareal i Tapdrup – en hel lille oase ved Nørreå med legeplads, bålplads, shelters, naturtoilet mv.
Oprindelig var det planen, at turdeltagerne selv skulle betale for mad og drikke – men ved ankomsten til Tapdrup viste det sig, at den udgift havde de to menighedsråd på god kristen vis valgt at dele mellem sig. Tapdrup Menighedsråd sponsorerede grillpølserne og Houlkær Menighedsråd betalte for drikkevarerne. Som et glimrende symbol på dét, der også er et af formålene med ”Natursporet Øst for Paradis” – nemlig at være med til at knytte hele området ”Øst for søerne” i Viborg tættere sammen.
”Natursporet Øst for Paradis” er tydeligt afmærket med pæle, så risikoen for at fare vild i Palleshøje Mose eller på Taphede skulle være såre begrænset.
Foldere over området kan bl. a. rekvireres i den gule folderkasse, som hænger ved Houlkær Kirke. Folderne indeholder bl. a. en QR-kode, som guider videre til en mere indgående beskrivelse af naturseværdighederne langs natursporet.

Se folderen over Natursporet Øst for paradis her Natursporet_0456_web

Læs Hans Øllgårds mere indgående beskrivelse af naturseværdighederne i området her 2013-07-18 botanik 20130715 (1)

1 comment to Selvfølgelig skinner solen “Øst for Paradis”

  • Mona Bay Smidt

    Min mand og jeg var, som så ofte før, ude at gå på den naturskønne rute ”Øst for Paradis” (Houlkær – Tapdrup Kirkesti) tidligere på ugen. Vi blev dog overraskende nok mødt af et hjemmelavet skilt med “privat vej – ingen adgang” på grusvejen ved Randersvej 82. Hvad er nu det? Vi vendte selvfølgelig om, for vi vil da ikke genere nogen lodsejer! Vi tjekkede bagefter i brochuren, og ruten går ganske rigtigt den vej. Hvis ruten skal bibeholdes, bliver man vel nødsaget til at ændre på den del af ruten, hvis ejeren ikke ønsker os på sin grund? (selv om tilladelse vel er givet i sin tid)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.