- Se alle bidragsydere Her

Houlkær ældre end som så

Med etableringen af det nye butikscenter i Overlund fik arkæologerne en kærkommen lejlighed til at grave sig et lag dybere ned i lokalhistorien. I forbindelse med udgravningerne ved Randersvej blev der fundet spor efter i alt syv gårde fra perioden 400-700 efter Kristus.

Bydelens lokalhistorie går i virkeligheden over 2000 år tilbage, fremgår det af en opgørelse, Viborg Museum og Viborg Lokalhistoriske Arkiv har lavet – som bilag til hvidbogen om ”Naturområde Øst for Paradis”

Det er i virkeligheden lidt af en tilsnigelse at betragte Houlkær som en ”ung” bydel.
Faktisk er det over 2000 år siden, de første beboere fik kig på bakkerne øst for søerne – og besluttede sig for, at dét måtte da vist være et godt sted at bo.
Dét kan man læse sig til i en opgørelse over ”Kendte kulturværdier”, som er vedhæftet den hvidbog, der skal danne grundlag for de kommende års arbejde med at realisere ”Naturområde Øst for Paradis”.
Bag opgørelsen står Viborg Museum og Viborg Lokalhistoriske Arkiv.
– Udpegningen af ”kendte kulturværdier” er på ingen måde fuldstændig.
– Men tanken er, at listen forhåbentlig kan danne grundlag for det videre arbejde med lokalhistorien og dens spor i lokalområdet, forklarer arkivar Dan Ersted Møller.

Ifølge materialet fra museet og det lokalhistoriske arkiv boede der allerede i før-romersk jernalder – d.v.s. i århundrederne før år 0 – mennesker i området mellem Odshøj og Skaldehøjvej.
Udgravninger viser, at de ældste bebyggelser formentlig lå øst og nordøst for Odshøj, men omkring år 0 flyttede beboerne nogle hundrede meter vestpå til det nuværende Kildevængekvarter.
Samtidig var der tilsyneladende en mindre gruppe, der valgte at bryde ud af fællesskabet og etablere sig for sig selv i Hyrdebakkekvarteret vest for Houlkærvej, fremgår det af opgørelsen over ”Kendte kulturværdier i Naturområde Øst for Paradis”.
Sammenfatningen fylder i alt 10 A4-sider og indeholder bl. a. også et lille afsnit om ”Houlkærgård”, som nutidens Houlkær er opkaldt efter.
Læs hele opgørelsen over ”Kendte kulturværdier i Naturområde Øst for Paradis” her De kendte kulturværdier i Naturpark Øst for Paradis1

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.